Reflektorfényben

RÁVILÁGÍTUNK A LÉNYEGRE

Egészség

14 hatékonyság növelő étel

“Az emberi test kétségtelenül egy valódi energiarendszer” mondja a Floridai Állami Egyetemen tanító pszichológus, Roy Baumeister. “Az evolúció adta nekünk a működésnek ezt az új és bonyolultabb módját, ám ehhez testünk fűtőanyagának igen nagy részét kell elégetnünk. Vagyis biológiai szempontból elég sokba kerül, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból.”

Összegyűjtöttük azokat az ételeket és energiaforrásokat, amelyek növelhetik a teljesítőképességünket.

1. A bogyós gyümölcsök aranyat érnek: az antioxidánsok hatásos kombinációját tartalmazzák, amik javítják a memóriát és a motoros mozdulatok koordinációját.

James A. Joseph idegtudós szerint a bogyós gyümölcsökben lévő antioxidánsok ellensúlyozzák az oxidáló nyomást, és fogyasztásukkal el lehet kerülni a gyulladást. Már pedig ez a két dolog felelős az agy öregedéséért.

2. Ha a bogyós gyümölcsöket olajban gazdag diókkal és avokádóval keverjük, akkor az elménk “fiatalosan rugalmas maradhat.”

3. A tojás egy zsírszerű koleszterint tartalmaz, amely segíti a memóriát és növeli a reakcióidőt.

4. A lazac gazdag omega-3-ban, proteinben, vasban és B-vitaminokban, ami támogatja a memóriát, a gondolkodást és a koncentrálást.

5. A padlizsán fogyasztása élesíti az elmét azáltal, hogy fejleszti a kommunikációt az agysejtjeink és az üzenethordozó molekulák között.

6. A kávéban található koffein fejleszti a memóriát és megvéd a szemhéj izmainak görcsétől. Utóbbira azok hajlamosak, akik egész nap a számítógép előtt ülnek. A koffein antioxidánsokban és aminosavakban is gazdag.

7. Az étcsokoládé olyan antioxidáns tulajdonságokat is tartalmaz, ezek fokozzák az endorfinok termelődését, amelyek viszont a koncentrációt serkentik. A tejcsoki a reakcióidő növelésében hatásos, valamint fejleszti a verbális és a vizuális memóriát.

8. Ha nem akar csokit enni, próbálja ki a zöldteát, aminek neuronvédő hatása van (vagyis segít az idegrendszernek).

9. A joghurt szintén csodát tesz. Van benne protein, rengeteg ásványi anyag és probiotikum, amelyek jótékony hatással vannak az emésztőrendszerre.

10. A sötét levelű zöldségek érnek a legtöbbet az eddig felsoroltak közül. Tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és növényi tápanyagokkal. A vas például segít több oxigént pumpálni a testbe (és az agyba), és fejleszti a kognitív ellenőrzést.

11. Noha nem tanácsoljuk a munka közbeni alkohol fogyasztást, utána azonban nyugodtan elfogyaszthatunk egy pohár vörösbort. A vörösbor ugyanis javítja a memóriát és a motoros képességeket.

12. A gabonamagvak, mint például a barnarizs, tele vannak vitaminokkal és magnéziummal, amelyek szintén támogatják a kognitív egészséget.

13. A forró kakaóban lévő antioxidánsok megvédik az agysejteket az oxidáló nyomástól.

14. A fokhagyma erős baktérium- és vírusölő vegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek megszabadulni a stressz okozta megfázásoktól és fertőzésektől.

És még egy dolog: a gyorskaják csökkentik a hatékonyságot.

Az olyan ételek, amik sok cukrot tartalmaznak, mint például a kóla vagy az édességek, dekoncentrálttá, gyengévé, zavarttá és idegessé teszik az embert, mert csökkentik az agyban lévő glükóz szintjét. Ezt a jelenséget cukorzuhanásnak is nevezzük.

A nehéz, kalóriadús ételek, mint például a hamburger és a sült krumpli, álmossá tesznek és lelassítanak.

Ha túl keveset eszünk, az nehezítheti az információ feldolgozását, csökkenti a reakcióidőt, és gondot okozhat, ha a sorrendekre kell emlékeznünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.