Reflektorfényben

RÁVILÁGÍTUNK A LÉNYEGRE

Gazdaság

A választások egyik tétje

Bloomberg: a politikai instabilitás elijeszti Romániától a befektetőket
Romániának arra lenne szüksége, hogy a hétvégi választások véget vessenek a politikai csatározásoknak, ellenkező esetben a lej tovább gyengülne, a finanszírozási költség emelkedne és a befektetők távol maradnának az országtól – vélik a Bloombergnek nyilatkozó szakértők. A gazdasági hírügynökség kiemeli, hogy a sorozatos kormányváltások késleltették a gazdaság és a jogrendszer megerősítését, a külföldi befektetések eközben meredeken visszaestek, a hazai pénznem árfolyama pedig történelmi mélypontja körül lebeg.
„Olyan kormányra van szükségünk, amely valóra váltja az ígéreteit. Legnegatívabban az előre jelezhetőség hiánya hat az üzleti környezetre” – mondta Steven van Groningen, a romániai Raiffeisen Bank vezetője. „Nem hiszem, hogy a jelenlegi koalíció tisztában van azzal, milyen veszélyekkel néz szembe. A vállalatok félnek olyan országban maradni, ahol nem tudják, mi vár rájuk” – fogalmazott Michael Taylor, az Oxford Analytica elemzője.
Tóth Gyula, az Ithuba Capital társ-menedzsere szerint visszanyerhető a befektetők bizalma, amennyiben a jelenlegi koalíció megfelelő támogatottságot fog élvezni a választások után az elképzeléseinek gyakorlatba ültetéséhez. Véleménye szerint a legvalószínűbb, hogy a mostani kormány megnyeri a választásokat és már az első negyedévben új egyezményt köt a Nemzetközi Valutaalappal. Amennyiben valami nem így történik, annak negatív hatása lesz – vélekedett a befektető. (TRANSIMNDEX.RO)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.