Reflektorfényben

RÁVILÁGÍTUNK A LÉNYEGRE

Egészség

A ráksejtek táplálékai

Az előző, „Rák és a kemoterápia” című cikk azzal az ígérettel fejeződött be, hogy megnézzük, mik is a ráksejtek elsődleges táplálékai.

Nos:

1. A cukor

A cukorbevitel megszüntetésével az egyik legfontosabb táplálékától fosztjuk meg a ráksejteket. A cukorhelyettesítők, pl. a NutraSweet, az Equal, a Spoonful stb.
aszpartamot tartalmaznak, ezért károsak. A természetes cukorhelyettesítők, pl. a valódi méz vagy a melasz (a répa- vagy nádcukor gyártás mellékterméke) használata javasolt, de ezek is – lehetőleg nem túl nagy mennyiségben.

2. A hús

A ráksejtek ugyanis virulnak savas környezetben . A hús alapú étrend savas, ezért jobb, ha marha és sertéshús helyett inkább halakat vagy szárnyasokat: csirkét, pulykát, kacsát fogyasztunk. Azzal is tisztában kell lennünk, hogy a húsok vágóállat-antibiotikumokat, növekedési hormonokat és parazitákat is tartalmazhatnak, amelyek mindegyike ártalmas, különösen a rákban szenvedők számára. Ezen felül, a húsokban lévő fehérje megemésztése nehéz, amihez a szervezetnek rengeteg emésztőenzimre van szüksége. A belekben maradó emésztetlen hús romlásnak indul, és további mérgező anyagok lerakódását okozhatja. A daganatsejtek falát erős fehérjeréteg fedi. A húsevéstől való tartózkodás, vagy kevesebb hús fogyasztása több enzimet szabadít fel, amelyek megtámadják a ráksejtek falát, ezzel lehetővé teszik a szervezetben lévő ölősejtek számára, hogy a rákos sejteket elpusztíthassák.

3. A tej
A tej a szervezetet nyálkaképződésre serkenti, különösen a gyomor-bél traktusban. A nyálka táplálja a daganatokat. A tejfogyasztás csökkentésével, esetleg helyette édesítőszer-mentes szójatej fogyasztásával a ráksejtek éhezni kényszerülnek.

Tudom, ezek nem jó hírek. Nagyon nehéz eldönteni ma, kinek higgyünk, melyik kutatóintézet éppen közzétett eredményeit tartsuk szem előtt. Amiben viszonylag nagy az egyetértés, az a következő néhány praktikus tanács:

– Ne használjunk műanyag edényt a mikróban.

– Ne tegyünk műanyag fóliában ételt a mikróba.

– Ne tegyünk műanyag palackban vizet a hűtőbe – üvegben tároljuk!

– Ne tegyünk vízzel telt műanyag palackot a fagyasztóba.

A műanyagból ugyanis dioxinok szabadulnak fel, amelyek nagyon veszélyesek és ártalmasak az emberi szervezetre.

A következő cikkben azt nézzük majd meg – ennyi rossz hír után -, mit tekinthetünk ma egészséges táplálkozásnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.