Reflektorfényben

RÁVILÁGÍTUNK A LÉNYEGRE

Gazdaság

A világ változik és ezt egy banknak is le kell követnie

Bár a magyar mezőgazdaság jelenleg még kedvező helyzetben van, a világ más országaihoz hasonlóan elengedhetetlen a költségek csökkentése, a hatékonyság növelése, vagyis a precíziós gazdálkodásra való áttérés – mondta Csányi Sándor egy keddi OTP-s agrárrendezvényen. Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója szerint a kedvező körülmények ellenére a hazai élelmiszeripar nemzetközi összehasonlításban még mindig komoly lemaradással küzd.

Kijelentette, egyik legfőbb célkitűzése, hogy az általa irányított pénzintézet az agrár hitelállományban 2020-ra 20%-ot is meghaladó piaci részesedést szerezzen. Csányi Sándor arról is beszélt, hogy újabb lépést tettek a digitalizáció terén, hiszen több partnerrel közösen, egy – a gazdálkodók igényeit maximálisan kiszolgáló és a felhasználói igényekhez folyamatosan alkalmazkodó – weboldalt indítottak el.

Az immár hagyományos őszi Agrárhajó rendezvényen az OTP Bank elnöke mintegy 300 agrárvállalkozó előtt a magyar agráriumot elemezve elmondta, hogy jelenleg a támogatásoknak és az alacsony jegybanki alapkamatból fakadó kedvező finanszírozási környezetnek köszönhetően a magyar mezőgazdaság jó helyzetben van. A felhalmozott forrásokat azonban egy jól tervezett, hosszú távú stabilitást, fejlődést ígérő gazdaságpolitikával célszerű mobilizálni. A jövőben mindenképpen a hatékonyság növelésére, a költségszint csökkentésére kell törekedni.

Az OTP kész megfelelni nem csak a jelen, de a jövő kihívásainak is

Csányi Sándor azt mondta, az OTP Bank, amelynek önálló Agrárágazati Igazgatósága az elmúlt öt évben abszolút értékben több mint megduplázta hitelállományát és piaci részesedése meghaladja a 18 százalékot, kész megfelelni nem csak a jelen, de a jövő kihívásainak is.

A bankvezető hangsúlyozta, újragondolták folyamataikat, termékeiket és szolgáltatásaikat és igyekeznek mindenki számára egyéni ajánlatokat tenni, illetve továbbra is részt vesznek minden állami finanszírozási programban. A Földet a gazdáknak programban – amelyhez tavaly decemberben elsőként csatlakozott az OTP Bank – idén év végéig több mint 30 milliárd forintnyi forrást folyósítanak.

A növekedési hitelprogram forrásai azonban korlátozottak ezért a bank szakemberei kidolgoztak egy saját forrású hitelkonstrukcióit, hogy a gazdálkodók továbbra is igénybe vehessenek kedvező kamatozású pénzügyi segítséget földvásárlásaikhoz.

A világ változik és ezt a változást egy banknak is le kell követnie – állapította meg a bankelnök. A folyamatok egyszerűsítésének egyik vívmánya lehet, hogy gyakorlatilag zöld folyosót szeretnének biztosítani a finanszírozáshoz azon vállalkozásoknak, akik nyertes EU pályázattal rendelkeznek. A jövőben a kisebb gazdálkodókra, őstermelőkre is kiemelt figyelmet fordítanak és egyszerűsíteni kívánják a hitelbírálatukat. Reményeik szerint így 2020-ra, az agrár hitelezési piac több, mint 20 százalékát megszerezhetik.

Létrejött az OTP Agrár honlap

Az OTP Bank elnöke szólt arról is, hogy külön figyelmet érdemelnek a határok menti pályázatos, vagy egyéb finanszírozási lehetőségek, ezért az OTP Bank a magyarországi agrárszakértőit összekötötte a leánybankjai szakértőivel, annak érdekében, hogy határon túl is bankon belüli kiszolgálást nyújthassanak.

Mint mondta, általában is nagy hangsúlyt kívánnak helyezni az EU forrásokban rejlő lehetőségek kihasználására. Tapasztalataik szerint a kis- és középvállalkozóként működő gazdaságokat a bonyolult szövegezésű pályázati kiírások visszatartják, ezért sok esetben nem is gondolnak a pályázat beadására.

Egyebek mellett ezért a bank legújabb innovációja egy, több partner segítségével létrejött önálló OTP Agrár honlap, amely az ígéretek szerint reklámmentesen, kizárólag szakmai alapon nyugvó gyűjtőportálként segíti majd a gazdálkodókat. – jelentette be Csányi Sándor, aki elmondta, a honlap igyekszik az elmúlt években felhalmozódott tapasztalatot, szakmai tudást megosztani a magyar agrárium szereplőivel. A pontosabb tervezést különböző kalkulátorok, a tájékozottságot elemzések, vélemények, pályázati és az agráriumot érintő egyéb hírek segítik, de a honlap látogatói kérhetik a Merkantil és az OTP Bank, a KITE, vagy akár a pályázatokban segítséget nyújtó OTP Hungaro-Projekt szakembereinek tanácsát is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.