Reflektorfényben

RÁVILÁGÍTUNK A LÉNYEGRE

Gazdaság

Új pénztárjegyes könyvelés

A 100 EURÓS ÁFA

Egyéni- és mikrovállalkozásokra is vonatkozik az új pénztárjegyes könyvelés

Kísérődokumentumokkal költségként is elszámolható a kasszajegy, ha teljesíti a megszabott feltételeket. Mindez a nem-áfafizetőkre is érvényes.

Március 14-től kasszajeggyel is elszámolható az áfa, tartalmazza a 84/2013-as kormányhatározat. A módosítás ismét felkavarta az éppen csak leülepedett port az áfamódosítások terén, hiszen a tavalyi év végén, szinte egyik napról a másikra kellett alkalmazkodjanak a vállalkozások a bevételezéskor fizetendő áfarendszerhez.

Ahhoz, hogy egy kasszajegy áfája elszámolható legyen, tartalmaznia kell a vevő adószámát, illetve minden olyan információt, amelyeket egy egyszerűsített számlán is fel kell tüntetni. Emellett fontos kritérium, hogy a pénztárjegy bruttó, azaz áfás értéke nem haladhatja meg a 100 eurót, a központi bank napi árfolyamán számolva. Az efölötti összegre számlát kell kérni, hogy elszámolható legyen a vásárlási tétel. A pénzügyminisztérium pontosítása szerint minden kereskedő köteles a célnak megfelelően átalakítania pénztárgépét, amennyiben azt szeretnék, hogy a kiadott kasszajegyek áfa-leírhatóságra legyenek alkalmasak. Ha ezt nem teszik meg, kötelesek számlát kiállítani a vevő kérésére. Fontos: nem elegendő utólag, kézileg feltüntetni az ügyfél adószámát a pénztárjegyre.

Szakportálokon és fórumokon sokan panaszkodnak arról, hogy egyelőre kevés töltőállomásnak és kereskedőnek sikerült a célnak megfelelően átalakítania pénztárgépét. Madaras Lőrincz könyvelő tapasztalatai szerint eddig kevesen képesek alkalmazni az új rendszert. “A régi pénztárgépeknél lehet, hogy nem is tudják elvégezni a módosításokat. Az újabb típusú berendezések újraprogramozást igényelnek, ami többletköltséggel jár a vállalatok számára” – fogalmazott Madaras. Máté Erzsébet Magda könyvelőségi szakértő hozzátette, hogy azok a kis cégek, amelyek 2013 február elsejétől áttértek a 3%-os jövedelemadó-fizetésre, az adózási alapból levonhatják a megvásárolt új kasszagép értékét.

Üdvözlendőnek tartják az új törvényt

A Pénzcsinálóknak nyilatkozó könyvelők mindegyike üdvözlendőnek tartja a módosítást. Karádi Katalin könyvviteli szakértő szerint az új rendelkezés fékezi az adócsalást, mert csak az érvényesen kitöltött pénztárjegy használható fel, ugyanakkor több figyelmet is megkövetel a vásárló részéről, hogy az új rendelkezésnek megfelelő dokumentumhoz jusson. “Vásárlás előtt érdemes megkérdezni, hogy az eladónak módjában áll-e helyes dokumentumot kiállítania, emellett tudnia kell az aktuális euróárfolyamot, hogy a kasszajegy értéke ne lépje át a 100 eurós határt” – meséli Karádi, aki szerint ha az eladóknak némi fejfájást is okoz a pénztárgépek módosítása, a beszerző vállalatoknak mindenképp pozitívumot jelent az új törvény, mert leegyszerűsíti a kisösszegű vásárlásokat, amelyekre eddig számla kellett. Máté Erzsébet szerint az egyedüli bonyodalmat az okozhatja, hogy ha a cégeknek nincs megfelelően kitöltött pénztárjegyük, nem írhatják le a vásárlásnál kifizetett áfát, így végülis többet kell befizetniük az államkasszába.

Költségként is elszámolhatóak a kasszajegyek?

“Ha a pénztárjegy eleget tesz az egyszerűsített számla kritériumainak, és bruttó értéke nem haladja meg a 100 eurót, akkor teljesíti a könyvelési elszámoláshoz szükséges formai követelményeket is. Viszont ahhoz, hogy a profitadó szempontjából is leírható legyen, a vásárolt termék vagy igénybe vett szolgáltatás a gazdasági tevékenység érdekét kell szolgálja” – mondta el érdeklődésünkre Pál-Antal Ildikó adószakértő.

Hozzátette, hogy ez azt jelenti, hogy az elszámoláshoz egymagában nem elég a pénztárjegy. “Szükséges a menetlevél vagy a kiszállási ív, a bevételezési okmány (NIR), fogyasztási lap (bon consum) illetve egyéb olyan dokumentum, amely szerepel a könyvelési, pénzügyi okmányokat szabályozó 2008–as évi 3512–es pénzügyminisztériumi rendeletben”.

Mi a helyzet az üzemanyagköltséggel?

Fontos megjegyzés az új törvény kapcsán, hogy ezentúl az üzemanyagjegyekre is érvényes lesz az új formai követelmény és a 100 eurós értékhatár. Karádi Kata szerint a benzinkutak esetében nem okoz nagy gondot a pénztárgépek adaptálása, mivel a legtöbb töltőállomáson már eddig is olyan kasszagépek voltak, amelyek fenntartották a helyet a szalagon az adószámnak. A pénztárjegyek ezután is le kell legyenek pecsételve, és szerepelnie kell rajtuk a gépkocsi rendszámának is.

Az üzemanyagelszámolásnál alapvetően két eset lehetséges: azoknak az utazásoknak a költségét és áfáját, amelyek kizárólag gazdasági célból történnek, 100%-ban el lehet számolni, ezeket az utakat menetleveleken kell nyilvántartani. Amennyiben nem csak a cég ügyeiben utaznak az alkalmazottak, az üzemanyagot és a hozzá tartozó áfát csak 50%-ban lehet leírni. A kiutazási megbízásokhoz, menetlevelekhez csatolt benzinjegyekre is kell kérni az adószám feltüntetését, 100 euró feletti tankolás esetén pedig a számla kiállítását.

“A “régi fajta” benzinbon ezentúl nem könyvelési okmány. Abban az esetben, ha az üzemanyagjegyen nem szerepel a cég adószáma, akkor az áfa sem lesz leírható, mert a pénztárjegy nem tartalmazza az elszámoláshoz szükséges formai követelményeket. Ha az értéke meghaladja a 100 eurót, számlát kell kérni. A formai követelmények akkor is kell teljesüljenek, ha az üzemanyagot nem gépjárműbe, hanem egy kéziszerszám működtetéséhez vásároljuk” – fejtette ki Pál-Antal Ildikó.

Mikró-adófizetők, PFA-k, figyelem!

Az adótanácsadó arra is figyelmeztet, hogy a jogszabály mindenkire érvényes, függetlenül attól, hogy milyen jellegű elszámoláshoz kell a pénztárjegy. “A mikróadó- fizető cégeknél nem számít, hogy a profitadó szempontból leírható–e vagy sem pénztárjegy értéke, viszont fontos, hogy kivezethető legyen a pénztárból, és könyvelési szempontból elszámolhatóvá váljon” – ezért ők is csak olyan pénztárjegyeket könyvelhetnek le, amelyek megfelelnek az egyszerűsített számla feltételeinek.

Pál-Antal Ildikó véleménye szerint a nem-áfafizető cégek is csak olyan kasszajegyeket számolhatnak el, amelyeken szerepel az adószámuk. Ha egy “merész” vállalkozó úgy dönt, hogy mivel a cége nem fizet áfát, továbbra is elszámolja a régi pénztárjegyeket, akkor egy adóellenőrzés során könnyen pórul járhat. Ebben az esetben nehéz lesz fenntartania, hogy a kasszajegy egy könyvelési okmány, ugyanis ez nincs benne a 3521/2008-as rendelet listájában.

A fent leírtak értelmében a nem áfafizető egyéni vállalkozások, de még a nem profitadó-fizető civil szervezetek számára is javallott, hogy adószámos kasszajegyeket számoljanak el, az áfafizető egyéni vállalkozásoknak pedig egyenesen kötelező.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük