Reflektorfényben

RÁVILÁGÍTUNK A LÉNYEGRE

Gazdaság

100 millióra emelik a Széchenyi kártya program keretösszegét

2011-ben a 150 ezredik kártya átadása miatt gyűltek össze, amikor még más szelek fújtak – emlékezett vissza Orbán Viktor miniszterelnök a rendezvényen.

Politikai nézetektől függetlenül lehetett jogos kétség sok ember és szakértő fejében, hogy a 2010-ben választott út vajon eredményekre vezet-e vagy bukás lesz-e belőle. A pénzügyi összeomlás elkerülésének kérdésével, az államadósság növekedésével, a 10 százalékos munkanélküliség megfékezésével kellett foglalkozni, alkotmányos renddel kapcsolatos csatát kellett megvívni például Brüsszellel és – haza kellett paterolni az IMF-et – fűzte hozzá. Hat év eltelt, de egy egész gazdaságtörténeti korszakot mentünk előre – mondta a miniszterelnök.

Hat év alatt 100 ezer kártya

Akkor egy új gazdasági modell létrehozására vállalkoztak, melyben minden Széchenyi-kártya egy-egy kapaszkodót jelentett, 6 év alatt 100 ezer kártya jött létre – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve, hogy a kormány döntéseibe beépíti a közgazdászok megfontolásait egyrészt a jegybankon keresztül, a reálgazdasági tudást pedig a kamarán keresztül.

2011-ben felmerült, szabad-e járt utat a járatlanért elhagyni, a kormány úgy döntött, igen; a Széchenyi-kártya az unortodoxia megnyilvánulása – mondta.

A növekedés magyar siker

Kiemelte azt is, hogy a magyar gazdaság az uniós támogatások miatt fejlődik egyes érvek szerint, ehhez képest az államadósságot 53 százalékos szintre birkózták le és kitaláltak olyan termékeket, amelyek lökést adtak a magyar gazdaság fejlődésének.

A költségvetés 18 ezer milliárd forint, az EU-s támogatások évente 1000-1500 milliárd forintot tesznek ki –  a két nagyságrend azt mutatja, hogy nem szabad engedni, hogy a gazdaságpolitikai sikereket külső tényezőnek tulajdonítsák.  A növekedés nem külső segítségnek tudható be, hanem ez a mi magyar sikerünk – jelentette ki a magyar miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta, a Széchenyi-kártya fő érdeme Demján Sándoré, akinek egyébként 2010-ben a munkahelyvédelmi akcióterv is köszönhető volt.

KKV-k nélkül nincs magyar gazdaság

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a Széchenyi-kártya átlátható, nyilvános, egyértelműek a feltételek, az adófizetés számon kérhető, így a nem vállalkozók is el tudják fogadni, hogy a kormány támogatja a kis- és középvállalkozások folyószámla-hitelezését. Ez nem piaci ügylet a kormány számára, hanem nemzetstratégiai fontosságú ügy – húzta alá.

Közölte: a kkv-k a hozzáadott érték több mint felét állítják elő, de az exportképességüket jelentősen segíteni kell a jövőben.

Hazánkban 700 ezer vállalkozás van, ennek 99 százaléka kkv. 2015-ben 2 millió ember dolgozott kkv-ban, ez az összes foglalkoztatott 73 százaléka: kkv-k nélkül nincs magyar gazdaság – jelentette ki a miniszterelnök.

Bejelentette: most a Széchenyi kártya program legtöbb hiteltípusában 100 millió forintra emelik a felvehető maximális hitelkeretet.

A KAVOSZ tájékoztatása szerint  folyószámlahitelnél is nőtt a hitelkeret, de a többi hiteltípushoz képest különbség, hogy a kamattámogatás továbbra is csak 10 millió forintig jár.

Orbán Viktor beszéde végén elmondta: nem akarjuk eltagadni, hogy a gazdaságban profitközpontúnak kell lenni, de a kormánytól azt várjuk, hogy miközben megérti ezt a gondolkodást, alapvetően – magyarcentrikus gondolkodásmódot – valósítson meg. E két gondolkodásmód sikeres ötvözete a Széchenyi-kártya – zárta szavait a miniszterelnök.

A Széchenyi Kártya programban több mint 1800 milliárd forint hitelt kaptak a kkv-k

A Széchenyi Kártya program keretében az elmúlt 15 évben 1841 milliárd forint hitelt helyeztek ki a kis- és középvállalkozásokhoz (kkv), amelyek eddig 343 ezer hiteligénylést nyújtottak be, és 258 ezren már átvették, használják is a kártyát – mondta Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója a program fennállásának 15. évfordulóján rendezett ünnepségen csütörtökön Budapesten.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) a program működtetésére és koordinálására hozta létre a KAVOSZ-t.

Az ünnepi rendezvényen Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára hangsúlyozta, a kisvállalkozói kártya célja, hogy a tőkehiányos hazai vállalkozói közösség kedvező kamatozású hitelhez juthasson.

Parragh László, az MKIK elnöke kiemelte: a Széchenyi Kártya program hat hiteltípusból áll, a hat termék alkalmas arra, hogy gyorsan eljusson a vállalkozásokhoz.

A rendezvényen átadtak kilenc jubileumi kártyát, egyebek mellett az első 100 millió forintos kártya igényléséért járót.

forrás:hirado.hu

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.