Reflektorfényben

RÁVILÁGÍTUNK A LÉNYEGRE

Egészség Kultúra

Gasztronómiai Fesztivál

Ennek részleteiről 2013. január 28-án sajtóreggeli keretében tájékoztatta az újságírókat Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, Marton Ferenc alelnök, Bánovits Judit nemzetközi referens, valamint Szabó József, a szarvaskendi Szabó Tanya tulajdonosa.

A Vas Megyei Önkormányzat a „Natur-Kulinarium – Régiók kertjei és kultúrtájai kínálta új élménylehetőségek turisztikai és képzésközpontú fejlesztése és megvalósítása” című, Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló projektje keretében Gasztronómiai Fesztivált szervez Szarvaskenden, jelentette be a sajtótájékoztatón Kovács  Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés  elnöke.

A fesztivál  helyszíne: a szarvaskendi Szabó Tanya – Szarvaskendi Szabadidő és Lovaspark. Időpontja: 2013. február 9. (szombat). Az  esemény  ünnepi megnyitója  délelőtt 9 órakor kezdődik, amelyen köszöntőt  mond V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési  Minisztérium államtitkára és Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés  elnöke.

A  fesztivál egyik központi eseménye a a reggel hét  órakor kezdődő  böllérverseny, lesz, amelyen   húsz osztrák és magyar település csapata méri össze tudását.    Munkájukat  szakmai szempontok  alapján szakértő zsűri értékeli.  A  látogatóknak pedig  lehetőségük nyílik végigkövetni a disznóvágás és feldolgozás teljes folyamatát, az ételek elkészítését,  végül meg is kóstolhatják a  versenyzők által  előállított „disznóságokat” is.

A látogatókat a nap során – a farsang jegyében – kulturális, hagyományőrző programok szórakoztatják, így  mások mellett lesz bolondesküvő és rönkhúzás is.  Az esemény szervezői a gyermekek számára is sokféle elfoglaltságot  kínálnak.  A kirakodóvásárban az osztrák és magyar helyi gasztronómiai termelők, valamint a kézművesek termékeiből válogathat a közönség. A fesztiválra a belépés ingyenes.

Az esemény helyszínére 2013. február 9-én  különbuszok  indulnak a körmendi autóbusz pályaudvarról. Az indulási időpontok 7 óra 15 perc, 9 óra 45 perc, 14 óra 15 perc. A visszaindulás Szarvaskendről: 8.00,  13.00, és 20.00 órakor. Ezeken a járatokon nem kell viteldíjat  fizetni.

A Gasztronómiai Fesztivál célja, hogy megismertesse a  hazai és külföldi  vendégekkel a tradicionális  vasi népi gasztronómiai és népművészeti szokásokkal.   A szervezők ezek felelevenítésével és  finom  disznótoros ízekkel kívánják felhívni a figyelmet népszokásaink, hagyományaink, örökségünk megőrzésének fontosságára. Az esemény egyszerre gasztronómiai és turisztikai rendezvény is, hiszen a gasztronómiai tradíciók ápolásával, bemutatásával  igyekeznek  újabb  vendégkört  megszólítani, s a térségbe  csalogatni.  Az esemény a szervezők  reményei szerint nagyban hozzájárulhat a Natur-Kulinarium projekt céljainak megvalósításához, hiszen egyrészt tradicionális értékeket elevenít fel, másrészt jól prezentálja, hogyan lehet összekapcsolni a természeti értékeket, a gasztronómiát és a turizmust.Egyben szeretne kedvet csinálni a sertéstartáshoz is.

A Natur-Kulinarium projekt  átfogó célja a résztvevő osztrák és magyar régiókban fellelhető kertek és kultúrtájak, valamint ezek egyedülálló sokszínűséggel bíró helyi termékeinek felmérése, majd ez alapján egy vonzó turisztikai, kulináris és képzés-orientált kínálat kialakítása, valamint az ebből származó új értékek létrehozása. A projekt partnerei: Kelet-Stájerországi Regionális Turisztikai Szövetség (Vezető partner), Bio Kutató Intézet Auszria, MA 49 – Bécs Város Erdő- és Mezőgazdasági Hivatala, Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. és a Vas Megyei Önkormányzat. A projekt teljes költségvetése 1.244.913,33 euró, ebből a Vas Megyei Önkormányzat részesedése 192.500 euró. Vas megye és térsége sok olyan természeti szépséggel, kerttel, parkkal rendelkezik, amelyeket egyelőre kevésbé ismernek a turisták.  A Natur-Kulinarium projekt ezekre, valamint a helyi termékekre kívánja ráirányítani a figyelmet. Ennek érdekében a megyében is felmérjük a turisztikai vonzerővel bíró természeti területeket, az ott előállított helyi termékeket, ezáltal szélesítve a turisztikai kínálati palettát.

A Natur-Kulinarium projektet az Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint Stájerország Tartomány, Magyarország és Bécs Város támogatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.