Reflektorfényben

RÁVILÁGÍTUNK A LÉNYEGRE

Uncategorized

Hitelcserében a szlovákok

Szlovákia: Nő a lakosság eladósodottsága
Idén októberben 141,9 millió eurónyi fogyasztási hitelt vett fel a szlovákiai lakosság. Ilyen masszív hitelfelvételre az euró 2009-es szlovákiai bevezetése óta nem volt példa. „A rekordméretű eladósodás a romló gazdasági előrejelzések fényében nem számít jó hírnek. Az ügyfelek jelentős része bizonyára engedett a bankok csábító akcióinak. A pénzintézetek ugyanis, annak ellenére, hogy tisztában vannak a gazdaság alakulásával, még kedvezőbb ajánlatokkal álltak elő, ami megbosszulhatja magát” – állítja Ján Porázik, a Fincentrum pénzügyi portál elemzője.
Noha a fogyasztási hitelek kamatai tartósan magas, a kölcsönök iránti igény mégis nő. Az átlagos kamatszint ezek esetében októberben 13,9 százalékos volt, míg a jelzáloghitelek kamatai a legfeljebb 5 éves rögzítés esetében 4,4 százalék körül mozognak.
A lakáshitelek esetében ez a mérték történelmileg a legalacsonyabbnak számít, a kamat csak a 6 vagy ennél hosszabb idejű rögzítés esetén emelkedett. Ennek megfelelően a 2–5 éves kamatrögzítés a leggyakoribb, októberben 286,9 millió euró értékben vettek fel hitelt ebben a kategóriában, miközben az átlagos kamat mindössze 4,33% volt. 6–10 éves kamatrögzítés esetén az átlagos kamat ennek közel háromszorosa, 11,24%, 10 év feletti rögzítés esetén pedig 8,08%-os kamatot kellett fizetni októberben.
Porázik szerint a számok azonban kissé megtévesztők, sok kölcsön ugyanis csak a korábbi, magasabb kamattal felvett hitelek kiváltását szolgálta. „Ezt mutatja az összes kihelyezett hitel volumene, ami októberben havi szinten csak 140 millió euróval nőtt, vagyis az ügyfelek ebben az esetben racionálisan viselkedtek” – magyarázta a szakértő. Ez azt jelenti, hogy az októberben felvett 326,5 millió euró hitel nagyobb része, 186,5 millió euró a régi hitelek kiváltását szolgálta.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.