Reflektorfényben

RÁVILÁGÍTUNK A LÉNYEGRE

Gazdaság

Minimálbér emelés a cseheknél?

Öt év után emelnék a minimálbért a csehek

Jaroslav Zavadil, a Cseh-morva Szakszervezetek Konföderációjának (CMKOS) elnöke a közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában közölte, hogy a szakszervezetek képviselőik útján a múlt héten törvényjavaslatot nyújtottak be a parlament alsóházában, hogy a minimálbért emeljék 9000 koronára.
Az immár hat éve változatlan nagyságú – 8000 korona – minimálbér emelését követelik a cseh szakszervezetek. “Amennyiben az illetékes minisztériumokkal sikerülne megegyeznünk mondjuk a minimálbér legalább egy 600 koronás emelésével, elégedettek lennénk” – mondta Zavadil.

Miroslav Kalousek pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a minimálbér bármiféle emelését ellenzi. “Határozottan ellenzem a javaslat elfogadását” – jelentette ki a televízióban Kalousek. A csehországi minimálbér nagysága 2007 januárjától 8000 korona. 2011-ben a kormány előtt volt egy javaslat a minimálbér 400 vagy 500 koronával történő emelésére, de a kabinet ezt nem fogadta el. Az indoklás az volt, hogy a cseh gazdaság fejlődésének kilátásai nagyon bizonytalanok, és ilyen helyzetben nem lenne jó a minimálbér emelése.

Bohumír Dufek, egy másik szakszervezeti vezető a televízióban elmondta: a szakszervezetek azt is követelik, hogy a minimálbér értéke évente automatikus növekedjék legalább az előző évi infláció 50 százalékával.  A munkaügyi és népjóléti minisztérium kimutatása szerint mintegy 80 ezer – 120 ezer alkalmazott kap jelenleg Csehországban minimálbért. Tavaly az év végén 24 514 korona volt a cseh átlagbér.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük