Reflektorfényben

RÁVILÁGÍTUNK A LÉNYEGRE

Uncategorized

Új Ipoly-híd épül

Már jövőre elindulhat az új Ipoly-híd építése

Már a jövő évben megkezdődhet a Helemba és Ipolydamásd közötti Ipoly-híd építése, ha a Nyitra megyei önkormányzat decemberi testületi ülésén jóváhagyja a beruházás kivitelezéséről szóló partnerszerződés végső formáját – közölte Botka Ferenc, a Nyitra megyei önkormányzat képviselő-testületének MKP-s frakcióvezetője. Az eredeti tervek szerint, szlovák-magyar államközi megegyezés alapján, jórészt EU-s forrásokból három hídnak kellett volna megépülnie az Ipolyon. Az építési tervet árvíz és környezetvédelmi megfontolások miatt azonban később át kellett dolgozni, ezért a kivitelezési költségek megemelkedtek. Mivel az építés céljára elnyert 10 millió eurós uniós támogatás így már nem bizonyult elégnek mindhárom híd kivitelezésére, az a döntés született, hogy a pályázott pénzből a Helembát Ipolydamásddal összekötő híd készüljön el elsőként.

A Helemba és Ipolydamásd között építendő híd építési költsége az eredeti tervek szerint 5,1 millió euró lett volna, az új projekt szerint azonban 11,7 millió euróra emelkedett. Az eredetileg három hídra elnyert 10 millió eurót a tervek szerint most a Helembát Ipolydamásddal összekötő híd építésére csoportosítják át, a hiányzó 1,7 millió euró finanszírozását pedig a magyar fél vállalja fel.

Erről Botka Ferenc szerint a magyar miniszterelnöki hivatal küldöttsége és a Nyitra megyei önkormányzat vezetése közti múlt heti találkozón született megegyezés.

Az ipolypásztói és az ipolyviski hidak megépítése Botka Ferenc szerint egyelőre lekerült a napirendről, azokra újabb uniós forrásokat szeretnének megpályázni, de erre már csak az EU következő, 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakában kerülhet sor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.