Reflektorfényben

RÁVILÁGÍTUNK A LÉNYEGRE

Gazdaság

2015-ös adóterhek

Ráadásul az adózással összefüggő – annak hatékonyabb ellenőrzését lehetővé tevő – adminisztrációs kötelezettségek vitathatatlanul több ráfordítást igényelnek majd a vállalkozásoktól.

A legnagyobb feladatot az EKÁER-rel (Elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer) kapcsolatos feladatok megtanulása, végrehajtása fogja jelenteni az érintettek számára. Az áfa-csalások megelőzését szolgáló kezdeményezés januárban már el is indult, így lassan hozzá kell szoknunk, hogy szinte egyáltalán nem lehet már árut mozgatni a NAV tudta nélkül. Be kell jelenteni minden uniós országból érkező beszerzést vagy oda induló értékesítést, valamint a termékek első értékesítését, ha az nem végfelhasználók felé történik. A bejelentési kötelezettség az útdíj köteles gépjárművekre vonatkozik, ugyanakkor bizonyos kockázatos termékek esetében összeghatártól függően egyéb gépjárművekre is kiterjedhet az adatszolgáltatási feladat. A kockázatos termékek köréről blogunkban olvashatnak bővebben. Esetükben ráadásul februártól kockázati biztosítékot is kell nyújtaniuk majd az értékesítőknek. Ha elmulasztják a bejelentést, akkor a fuvarozott termékek automatikusan igazolatlan eredetűnek fognak minősülni, mely után 40%-os mulasztási bírságot szabhatnak ki.

Mivel az EKÁER szorosan összekapcsolódik az áfával, ezért az ezt érintő változásokra térünk rá, de fontos tudni, hogy a közül csak néhányat emelünk ki. Az adminisztrációt fogja növelni az is, hogy idén már 1 millió forintos áfa-tartalmú számlákról is el kell készíteni a belföldi összesítő jelentést. Az újonnan alapított cégek pedig nehezebb helyzetbe kerülnek, mint amilyenben egy évvel ezelőtt lettek volna, 2015-től ugyanis a jogelőd nélkül alapított társaságoknak havi gyakorisággal kell áfa-bevallásaikat benyújtani. További fontos változás, hogy ezentúl csak azok az adófizetők lehetnek éves áfa-bevallók, akiknél az értékesített áruk és szolgáltatások nettó összege nem haladja meg évente az 50 millió forintot.

2015-től egy új fogalommal, az „ügyvezetés egyezőségével” is megismerkedhetünk, amelynek hatására bővül kapcsolt vállalkozások köre. Ezáltal egy teljesen új vállalati réteg kerül a transzferárazással kapcsolatos kötelezettségek hatálya alá, és számíthat a kapcsolt vállalkozások közötti tranzakciókra vonatkozó adminisztrációs kötelezettségekre és vizsgálatokra. E témában több írást is közöltünk blogunkon.

A KKV szektorból is sok céget érinthet, hogy szűkül a cafetéria-rendszerek rugalmassága. Továbbra is alacsonyabb adóteher mellett adhatóak a béren kívüli juttatások az úgynevezett rekreációs keret terhére. Ennek összege 2015-ben 450.000 forint lesz, amelyből 200.000 forint adható a hagyományos juttatásokra (pl. munkahelyi étkeztetés, Erzsébet-utalvány, iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet, nyugdíj- illetve egészségpénztári befizetések), a többi pedig SZÉP kártyára. Az egyes juttatások egyedi keretét meghaladóan, illetve a fenti éves keretösszegeken túl azonban már az ún. „egyes meghatározott juttatások” szabályai érvényesek a magasabb adóteher szerint.

Végül a sok rossz hír után örömteli, optimalizációra is lehetőséget adó változásokra hívnám fel a figyelmet. A kihirdetés napját követően hatályba lépő rendelkezéseknek köszönhetően már a 2014-es adóalap is csökkenthető a felsőoktatási intézmények tartós támogatásával. A kedvezmény 5 éves támogatási szerződés alapján vehető igénybe, mértéke az adott évben fizetett támogatási összeg 50%-a, maximum (más adományokkal együtt számítva) az adózás előtti eredmény összege. A régi szabályok fenntartása mellett, új lehetőség nyílik a látványcsapatsportok, a filmművészet és az előadó művészet támogatására is. A támogatást nyújtó adózók 2015 januárjától két módszer közül választhatnak majd: vagy a jelenleg működő társasági adókedvezmény rendszerének keretein belül nyújtanak támogatást, vagy az új adófelajánlás – adójóváírás rendszerében (vagy másik nevén „rendelkezés az adóról”). Az alternatív támogatási lehetőség már a 2015 januárjában fizetendő társasági adóelőlegre is alkalmazható, viszont nem vehető egyidejűleg igénybe a látvány-csapatsportok, a filmművészet és az előadó művészet megszokott támogatásaival. Mivel az új szabályoknak köszönhetően, bizonyos esetekben 2015-től magasabb adóelőny is realizálható az ilyen támogatások kapcsán, mint eddig; érdemes cégre szabottan kiszámolni, hogy kinek melyik éri meg jobban.

http://www.leitnerleitner.hu/hungary/hu/newsletter/2014/11/2015adocsomag.pdf

http://www.leitnerleitner.hu/hungary/hu/newsletter/2014/12/mailingleitner_kisadok_art.pdf

http://adozasrolerthetoen.blog.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.