Reflektorfényben

RÁVILÁGÍTUNK A LÉNYEGRE

Kultúra

Érdekességek a zene világából

Tudta-e, hogy…..

A lengyel énekesnők legfiatalabb nemzedékének két csillaga, Edyta Górniak (1972) és Anna Maria Jopek (1970) lemezei bekerültek a lemezcégek széles körben forgalmazott albumai közé, és eljutnak az egész világ zenerajongóihoz. Nyugati menedzserek (többek között Jim Beach, aki régóta intézi a Queen együttes ügyeit is) döntöttek arról, hogy bemutassák a világnak a szép és tehetséges művésznőket. Edyta Górniak második helyezést ért el az eurovíziós dalfesztiválon Dublinban (1994-ben), egy jótékonysági koncerten pedig a nagy tenor, José Carreras partnere volt. Az angol és a német sajtó az elmúlt tíz év legnagyobb felfedezéseként tartja számon. Minden adottsága megvan ahhoz, hogy a jövőben elfoglalja Liza Minnelli vagy Whitney Houston helyét: egzotikus szépség, nagyszerű hang és óriási tehetség. Anna Maria Jopek énekesi tehetségét Michel Legrand díjazta, Pat Metheny pedig őt választotta partnernőjéül a közös dzsesszfelvételekhez. Színpadi bája, dzsesszénekesi lelke és művészi érzékenysége nagyszerűen harmonizál Metheny gitárjátékával.

Tudte-e, hogy….

A világ leghosszabb szimfóniája Bogusław Schaeffer 1997-ben komponált, több mint kétórás időtartamú Szimfónia-Concertója. Schaeffert a kortárs zene teoretikusaként és zenetörténészként is ismerik (főleg német nyelvterületen), illetve avantgárd és nagyon mulatságos drámák szerzőjeként is sikeres (ilyen dráma például a Forgatókönyv három színészre).

A lengyel zongoraművészek különleges képességekkel dicsekedhetnek. Ignacy Jan Paderewski már híres zenész volt, amikor 1919-ben habozás nélkül a független köztársaság első lengyel kormányának élére állt. Artur Rubinstein és Mieczysław Horszowski nagy sikerű hangversenyeket adott majdnem százévesen. Józef Hofman feltalálta az ablaktörlőt és a gémkapcsot, Janusz Olejniczak pedig Andrzej Żuławski La note bleue című filmjében Chopint alakította.

A komolyzene területén a legnagyobb példányszámban eladott, kortárs művet rögzítő CD – több mint egymillió eladott példánnyal – Henryk Mikołaj Górecki III. szimfóniája, amelyet az Elektra Nonesuch adott ki.

Az ötvenes évek végén Krzysztof Penderecki három szerzeményét küldte el egy versenyre, pedig csak egyet lehetett volna. Az elsőt bal kézzel írta (hiszen balkezes), a másodikat jobb kézzel, a harmadikat odaadta valakinek, hogy másolja le – mindezt azért, hogy a lehető legnagyobb esélye legyen a díj elnyerésére (külföldi ösztöndíj volt a fődíj). Kiderült, hogy mindhárom kompozíciót díjjal jutalmazták: ő kapta az első díjat és két másodikat megosztva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.