Reflektorfényben

RÁVILÁGÍTUNK A LÉNYEGRE

Tech

Online Tv hétről hétre II.

Ölőszőr is egy folyamatábrán szeretném szemléltetni, hogy miből is tevődik össze egy internetes közvetítés.

Adott először is egy kamera a helyszínen, ahonnan vagy analóg, vagy egyből digitális jelet kapunk a számítógépünk felé. A közvetítő gépünk valós időben úgynevezett konvertálást ( média tömörítést) hajt végre egy központi szerver felé, mely a későbbi nézőinknek szét szórja az adásunkat.

A közvetítő gépünknek egy olyan erős gépet válasszunk, ami valós időben és folyamatosan képes konvertálni a kameránkból érkező jelet ( csak így érhetünk el folyamatos képet), ehez egy minimum 2 magos processzorú 2 giga memóriájú gépet javaslok. (Sport közvetítéseinkhez laptopot szoktunk használni, mely szintén rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal).

A közvetítő gépnek a sávszélességéhez normál felbontásban ( 640×480) elég akár egy HSDPA mobil internet, de ha HD minőségben akarunk közvetíteni oda legalább egy 10mbit-es vonalat kérjünk ( fontos, hogy a feltöltési sebsség legyen ekkora!).

A szerverünk egy olyan szerver parkba legyen elhelyezve, ahol biztonságban tudhatjuk, és nagy sávszélességű vonalat béreljünk hozzá, hogy minél több nézőt tudjunk kiszolgálni. A mi szerverünk egy 4 magos processzorú, 4 giga memóriájú és 100/100 -as vonalon, klimatizált helyiségben elhelyezett szervergép, amely egyidőben akár 500 nézőt tud kiszolgálni akadásmentesen.

A nézők hardverigényei viszonylag alacsonyak, a lényeg, hogy a mindenkori legújabb flash lejátszókat elbírják. Teszteléseink során a legalacsonyabb konfiguráció egy Celeron 1700 Mhz-es 512 Mb RAM-os számítógép volt. (Ha HD minőségű műsort akar nézni, ahoz erősebb konfiguráció szükségeltetik!)

Következő héten megismertetem Önöket a közvetítéshez szükséges szoftverekkel is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.