Reflektorfényben

RÁVILÁGÍTUNK A LÉNYEGRE

Gazdaság

Új NFÜ pályázat

A konstrukció célja támogatást nyújtani a magyar vállalkozásoknak, hogy

  • meglévő termelőkapacitásuk fejlesztésével, vagy új tevékenységek indításával stabilizálhassák a helyüket a válság után újrarendeződött piacokon,
  • növeljék az árbevételüket és exportteljesítményüket,
  • egyúttal megrendeléseikkel segítsék mindebben a beszállítói körükben tevékenykedő vállalkozásokat is.

A pályázat meghirdetésekor a rendelkezésre álló keretösszeg 6 milliárd forint. A pályázók legalább 150 millió, legfeljebb 400 millió forint támogatást igényelhetnek.

A pályázati kiírás keretében a modern eszközök és berendezések beszerzése, informatikai fejlesztés, gyártási licenc és know-how vásárlása során felmerült kiadások, piacra jutási, infrastrukturális és ingatlanfejlesztési, tanácsadási, valamint minőség- és egyéb irányítási rendszerek bevezetési költségei számolhatóak el.

A támogatás mértéke mikro-, kis- és középvállalkozások esetében az összes elszámolható költség 40%-a, nagyvállalkozások esetében ezen költségek 30%-a.

A pályázati konstrukció feltételrendszere már összehangolásra került az Új Széchenyi Terv gazdaságfejlesztési céljaival. Ennek megfelelően az értékelő rendszer erősen preferálja a KKV körbe tartozó pályázókat, valamint a húzóágazatokban megvalósuló projekteket. Az új értékelő rendszer keretében a pályázó múltbeli adatainak értékeléséről pozitív irányba tolódik a hangsúly a projekt megvalósíthatóságának értékelésére. Értékelési szempontként jelennek meg a megvalósítandó projekt nemzetgazdasági vonatkozásai, így pontozásra kerül a projekt költségvetésén belül a minél magasabb hazai beszállítói hányad, mutató méri a pályázó cégek által Magyarországon megfizetett adó összegét, valamint új értékelési szempontnak számít a projekt megvalósítása révén vállalt nagyobb exportképesség is.

A korábbinál kedvezőbben került meghatározásra a megelőző évek árbevétel-változásához kapcsolódó jogosultsági kritérium. Ezen a területen kiemelten érvényesül a húzóágazatok, így a kiemelt exportképességű, és jelentős magyar beszállítói körrel rendelkező járműgyártó ágazat preferálása.

A Magyarország hat konvergencia régiójában megvalósuló fejlesztések támogatására vonatkozóan 2010. szeptember 17-től 2010. október 29-ig lesz lehetőség pályázatok benyújtására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.