Reflektorfényben

RÁVILÁGÍTUNK A LÉNYEGRE

Gazdaság

Recesszióban a cseh gazdaság

Recesszióban a cseh gazdaság

Az idei első negyedévben 0,8 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék a tavalyi év utolsó negyedéhez viszonyítva, éves szinten a visszaesés 1,9%.

Továbbra is recesszióban van a cseh gazdaság: az idei első negyedévben 0,8 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék (GDP) a tavalyi év utolsó negyedéhez viszonyítva, éves szinten a visszaesés 1,9 százalék.
A cseh gazdaság sorban már a hatodik negyedévben csökken, ez a rendszerváltás utáni időszak leghosszabb recessziója – közölte a cseh statisztikai hivatal szerdán.
Helyi elemzők szerint a cseh gazdaság jelenleg az egyik leggyengébben teljesítő Európában. Általános vélemény, hogy a recesszió egyre inkább elmélyül, s várható, hogy a GDP alakulása rosszabb lesz a vártnál. Egyesek szerint nem kizárt, hogy Csehország újra egész évben recesszióban marad. Ilyen rossz helyzet legutóbb 1997-ben és 1998-ban volt.

„Míg tavaly a gazdaság elsősorban a gyengébb hazai kereslet miatt esett vissza, most már a külkereskedelem is problémás. Ebben a negyedévben a külkereskedelem már nem volt húzóágazat. A szomszédos országok helyzetét tekintve azonban ez nem lehet meglepetés” – reagált a számokra Jirí Simek, a Citfin társaság elemzője.

„Az első negyedév eredménye alapján sürgősen támogatni kell a keresletet” – mutatott rá Petr Zahradník, a Conseq Investment Management fő gazdasági szakértője. Megjegyezte: ha a cseh kormány nem hoz megfelelő intézkedéseket, az ország az Európai Unió listájának a legalján találhatja magát.

Az EU-tagállamok eddig ismert negyedéves adataiból az tűnik ki, hogy a cseh gazdaság helyzete a legrosszabb – mondta David Marek, a Patria Finance fő gazdasági szakértője. Hozzátette: a német, a magyar, a szlovák gazdaság mérsékelt növekedést mutatott, míg a francia gazdaság recesszióba süllyedt.

Petr Dufek, a CSOB bank elemzője szerint a 0,1 százalékos német növekedés is aggasztó és csalódás.

Cseh közgazdászok körében korábban általános volt a vélemény, hogy az idei első negyedévben a cseh gazdaságban fordulat áll be, és már kimutatható lesz a mérsékelt növekedés.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.