Reflektorfényben

RÁVILÁGÍTUNK A LÉNYEGRE

Gazdaság

A Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya

Az Ön szervezete milyen koncepció mentén és milyen eszközökkel segíti a KKV szektor szereplőit?

Dr. Nagy Ágnes, a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője elmondta: kiemelt jelentőségű feladat a KKV szektor segítése a foglalkoztatás területén, hiszen a hazai foglalkoztatás gerincét ez a szektor adja. Fő célunk a hazai és uniós források hatékony felhasználásával az álláskeresők számának csökkentése, az álláskeresők foglalkoztathatóságának, elhelyezkedési esélyeinek javítása, a mobilitás ösztönzése, a munkaerő-piaci szolgáltatások színvonalának javítása, a meglévő munkahelyek megtartásának elősegítése.

Folyamatosan törekszünk a munkáltatói kapcsolatok bővítésére, minél szélesebb munkáltatói kör elérésére. Különböző rendezvények, munkáltatói fórumok keretében tájékoztatjuk őket a támogatási lehetőségekről, illetve a munkavállalók egyes csoportjait érintő kedvezményekről. A támogatások forrásaként hazai (NFA), illetve Európai Uniós források (GINOP 5.2.1, GINOP 5.1.1, GINOP 6.1.1, TOP programok) állnak rendelkezésünkre a célok elérése érdekében.

A befektetési és fejlesztési szándékokat, s az ezzel összefüggő munkahelyteremtési lehetőségeket folyamatosan figyelemmel kísérjük. Évente több alkalommal is biztosítunk lehetőséget a vállalkozások számára tevékenységük és termékeik bemutatására.

Ilyen rendezvényünk többek között a hagyományosan megrendezésre kerülő pályaválasztási vásár, ahol már második alkalommal az innovatív munkáltatók interaktív módon mutatták be az általuk alkalmazott új technológiákat, fejlesztéseiket. Ebben az évben első alkalommal megszerveztük a nagysikerű Békés Megyei Exportképes Termékek Kiállítását is.

A foglalkoztatást elősegítő intézkedéseink is nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Békés megyében folyamatosan javul a foglalkoztatás és csökken a munkanélküliség szintje.

Az 55% feletti foglalkoztatási arány a megye eddigi legmagasabb szintje. A megye munkaerőpiacán egyidejűleg van jelen a munkanélküliség és a szakemberhiány is. Fontosnak tartjuk a munkaadói igények kielégítését az igényeknek megfelelően képzett munkaerővel, ezt a hiányszakmák esetében  a keresletvezérelt képzési rendszer hatékony működtetésével tudjuk biztosítani.

A meglévő munkahelyek megtartásához, az átmeneti likviditási zavarok kezelésére munkahelymegőrző támogatást tudunk nyújtani a munkáltatók számára. Az álláskeresők munkaerő-piaci helyzetének javítása, az elhelyezkedési esélyeik növelése, munkaerő mobilitás elősegítése érdekében lakhatási támogatást tudunk nyújtani.

A KKV szektor erősítése érdekében az új munkahelyek kialakításához, a foglalkoztatás ösztönzése érdekében a hazai és Európai Uniós források felhasználásával is tudunk támogatást biztosítani, bér és járuléktámogatást  több formában és célcsoporttal, eltérő mértékben és eltérő időtartamra. Új vállalkozások indításához is nyújtunk támogatást.

Ennek két formája van, a hat hónap időtartamra, havonta a kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő támogatási forma, illetve pályázat keretében a nyilvántartott álláskeresők által igényelhető, legfeljebb 2 millió forint összegig terjedő tőketámogatás vissza nem térítendő formában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.