Reflektorfényben

RÁVILÁGÍTUNK A LÉNYEGRE

Uncategorized

Dollár és Euró a hintó előtt

Balogh Józsefet szinte minden napját korán reggel a farmon kezdi, ahol a legjobban érzi magát. Ha egy reggel nem jut el oda, az a nap számára rosszul kezdődik. Két lipicai és három pónilovat tart.

A lovak a kedvencei, ahogy ő mondja, a lótenyésztés számára hobbi. A látottak alapján állíthatom, hogy annál több, hisz olyan korszerű istállóban tartja a lovait, amilyet csak a Dallas filmsorozatban láttam. Az istálló melletti és előtti színben öt kis és nagy hintót számoltam össze. Nagyon féltett közlekedési eszközök lehetnek, mert mindeniket letakarták, valósággal bevonták fóliával. Van közöttük egy 100 éves, de van egy vadonatúj hintó is.

A faluban a különböző rendkívüli események alkalmával a legkisebb hintó elé fogják be a két pónilovat, Dollárt és Eurót. Ez a fogat a község látványossága, a gyerekek odavannak érte. De a hintók elé fogják a két lipicai kancát is. Főleg esküvők alkalmával, ám már voltak, akik környékbeli sétákra igényelték a hintókat. Balogh József elismeri, hogy mindez nem csak hobbi, komoly tervei is vannak.

A faluturizmust szeretné fellendíteni Gernyeszegen. Tervének megvalósítását évekkel ezelőtt kezdte el, amikor a gazdasági növekedés látványos volt, cége jövedelmének nagy részét beruházásra fordította, a lovak beszerzésére (egy lipicai ló ma 1.500 euró), az istálló építésére, a hintók beszerzésére, földterületek vásárlására.

Miközben kiengedték a gazdasági udvarra a baromfiállományt – szép majorság, a liliputi, rityityúktól a hatalmas pulykákig -, megmutatta a farm melletti 10 hektáros területet, amelyet akácfával akar betelepíteni, mellette pedig méhészetet létrehozni, és helyben mézet forgalmazni. A Luc-pataka és a Maros közötti gernyeszegi határ, mintegy 60 ha, magánkézben van. Balogh József ott is vásárolna területeket, mert 5-6 hektáros tófelületet szeretne létrehozni, hallal betelepíteni. A Maros fölött mielőbb gyaloghidat szándékszik építeni. A konkrét tervek már készülnek, számításai szerint a munkálatokat ez év őszén elkezdik. És ha mindez sikerül, akkor kialakul a farm körül az agroturisztikai központ. Pályázati lehetőségekre gondolt-e, mert hát rengeteg pénzre lesz szüksége, ráadásul ugyanvalóst érezhető a gazdasági válság – jegyeztem meg.

– A terveimet alapos számítások alapján dolgoztam ki. A 107 alkalmazottal működő vállalkozásomat egyelőre nem fenyegeti a gazdasági válság, ez évre fedve vagyok szerződésekkel, így a jövedelem nagy részét továbbra is beruházom. Tíz hektáron takarmánygabonát termesztek, saját mezőgazdasági gépparkkal rendelkezem. Számításaim szerint 200.000 euróra lesz szükségem, hogy megvalósítsam elképzeléseimet. Olyan körülmények között, hogy az anyagra, a munkaerőre, a gépekre nem kell pénzt költenem, mindezt a cégemen keresztül biztosítom. Végül is úgy döntöttem, hogy nem veszek igénybe egyetlen pályázati lehetőséget sem – mondotta Balogh József.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.