Reflektorfényben

RÁVILÁGÍTUNK A LÉNYEGRE

Gazdaság

Szállodai hullócsillagok

Sokan jártunk már úgy, hogy a feltüntetett csillag besorolás alapján nem a számunkra elvárt minőséget kaptuk egy adott szállodában. Néhány Európán kívüli extrém esettől időnként még a média is hangos. Talán most….

Mindenki döbbenten fogadta a 239/2009 kormány rendeletet, mely  gyakorlatilag megszünteti az eddig érvényben levő szállodai osztályba sorolást.

Ez így elsőre, de (másodikra is), nagyon furcsának tűnik, hiszen már mindenki, vendég és szállodás is  egyaránt megszokta ezt a rendszert. Ez alapvetően nem volt rossz, leggyengébb pontja viszont az ellenőrzés volt, abból kifolyólag, hogy nem, vagy csak alig volt. A törvény a jegyzők hatáskörébe utalta az önminősítés ellenőrzését és a törvény betartatását, akik szakmai kompetencia híján nem folytak bele a kérdésbe.

A magyar szállodák jelentős részét tömörítő Magyar Szálloda Szövetség jó néhány éve küzd a szállodai osztályba sorolás egységes kezelése és  ellenőrzése mellett, melynek – úgy tűnik – végre eljött az ideje

Az új megoldás: a HotelsStars Union minősítési rendszer, mely amellett, hogy a jelenlegi helyzetet átláthatóvá teszi, egy integrált európai minősítési rendszerhez való csatlakozást is jelent. A rendszerhez egyenlőre 7 ország (130 milliós piac) – Ausztria, Csehország, Németország, Magyarország, Hollandia, Svédország és Svájc – csatlakozott.  A következő 2 évben több mint 170 ezer szálloda kategorizálása várható azonos elvek, egy 270 pontos szempontrendszer szerint.

A jó hír: A csillagok és a kategóriák (1-5), bár más tartalommal,de maradnak, és végre törvényes lesz a már eddig is sokak által használt superior kategória. A folyamat egy önminősítéssel kezdődik, egy 270 pontos minősítési kérdőív kritériumai szerint ( régi elem ). Majd 30 napon belül egy Minősítő Bizottság helyszíni bejárás keretében minősíti egy pontrendszer alapján az adott házat, ( új elem ) melyek alapján a Bíráló bizottság jóváhagyja –természetesen csak megfelelőség esetén – a védjegyet, ( új elem )  mely 4 évre biztosítja a megfelelő csillagszám használatát.

Hazánkban az egyes szállodák minősítésében a Magyar Szállodaszövetség fog aktív részvételt vállalni. A minősítésért ezúttal fizetni is kell, előreláthatólag 80.000 – 230.000 Ft értékben.

Hol tart most jelenleg ez a rendszer?

Az online rendszer elkészült, jelenleg tesztelés alatt van. A tanúsító védjegy bejegyzésre került, hamarosan kezdődik a minősítő szakemberek kiválasztása és tréningezése. Az első szállodák minősítése 2010. IV. negyedévében kezdődik majd. 2011-től már a nagyközönség is az új rendszer alapján értékelhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.