Reflektorfényben

RÁVILÁGÍTUNK A LÉNYEGRE

Egészség

Vissza az úton…

Minden olyan szürke és nyomasztó, kedvetlen vagy, az élet egyszeriben értelmetlennek tűnik, semmi sem sikerül, senki sem szeret… Érezted már ezt? Legtöbbször egy rendkívüli esemény zökkent ki a megszokott kerékvágásból, például csalódás, kudarc, veszteség…

 

A nehézségeken általában 4 szakaszban tehetjük túl magunkat:

1. Megrázkódtatás
2. Szomorúság
3. Belenyugvás
4. Kiútkeresés

Ha valaki megreked a másodiknál, már csak néhány ügyes fogás segíthet. Aki ezeket a tüneteket két hétnél tovább észleli magán, forduljon orvoshoz, pszichiáterhez.

Nehéz gondolatok
Szinte felemészted magad a folytonos tépelődésben, képtelen vagy összpontosítani, és fontos dolgokat felejtesz el. Kilátástalannak érzed a helyzetedet, semmi biztatót nem látsz a jövőben, folyton szemrehányásokat teszel magadnak, kisebbségérzés gyötör, és képtelen vagy döntéseket hozni.

Testi panaszok
Étvágytalanság, vagy éppen pont az ellenkezője, mindent felfalnál, alvászavarokkal, fej- illetve nyakfájdalmakkal küszködsz. Nyugtalan vagy, viszket a bőröd, szúr vagy majd „kiugrik” a szíved a helyéről, remeg a kezed, kápráznak a szemeid, hideg a kezed, hőhullámaid vannak, nyomást érzel a mellkasodon, esetleg gombócot a torkodban. Emésztési zavarok gyötörnek, szexuális vágyad is rendesen alább hagyott.

Érzelmi válságok
Fáradtnak, kétségbeesettnek érzed magad, rettegsz a magánytól, levert, kedvetlen, ingerlékeny vagy, és képtelen vagy bárminek is örülni. Mintha legbelül csak egy nagy-nagy üresség lenne.

Zavart pillanatok
Nincs kedved semmihez, visszavonulsz a társaságtól, és időnként minden ok nélkül sírva fakadsz. Még a legkisebb tennivalót is nyűgnek érzed, elhanyagolod hobbidat, túl sokat hibázol a munkádban, ügyetlenül mozogsz. Már a családod és a partnered is alig érdekel.

Fény az éjszakában
Hogyan teheted túl magad az ilyen búskomor, más néven, depressziós hangulaton? Íme, az ellenlépések:

Figyelemelterelés
Olvass vidám könyveket, hallgass szerelmes dalokat, nézz meg egy izgalmas filmet, vagy csak egyszerűen állj neki takarítani. Tudjuk, hogy ezt a legnehezebb megtenni, de hidd el, hamar kizökkent a búskomorságból, és a végeredmény jókedvvel tölt el.

Önvizsgálat
Ne ess túlzásokba, azaz ne mondj vagy gondolj ilyeneket: „Ebből sohasem fogok kimászni. Minden elveszett. Senki sem szeret. Nem vagyok jó semmire.” Az ilyen gondolatok károsak, ráadásul nem is igazak. Próbálj tárgyilagos maradni, és rájöhetsz, hogy sötétben látod a saját helyzetedet. Milliónyian oldanak meg hasonló problémákat – miért ne boldogulnál velük te is?

Munkamegosztás
Főnököd ezt kéri tőled, a párod meg azt, és a gyerekek is nyaggatnak valamiért… Nem csoda, hogy a túlterheltségből hamarosan kedvetlenség lesz. Oszd szét inkább a feladatokat – próbáld meg először otthon a pároddal.

Testbeszéd
Járj egyenes testtartással, lazítsd el arcizmaidat, hangod csengjen tisztán és jól érthetően – még ha nincs is túl sok kedved hozzá. Meglátod, hosszú távon működni fog a dolog.

Ne ülj a négy fal között
Ha van kerted, gondozd, ápolgasd. Ha nincs, sétálj egyet, vegyél magadnak néhány apróságot. Ha megfelelő az erőnléted, kocoghatsz is.

Kisebb célok
Menj el fodrászhoz, vagy a barátnőidhez, és örülj a kisebb sikereknek is. Ezekért pedig mindenképpen jutalmazd meg magad.

Segíts másokon
Ezernyi probléma nyomja a válladat? Sokszor már az is segít és elvonja a figyelmedet, ha mások gondjával, bajával foglalkozol, nem pedig a sajátoddal. Így azok sokkal kisebbnek tűnnek majd. Rengeteg civil szervezet létezik Magyarországon, akik egy-egy önkéntesért hálásak lennének. Keress fel egy kutya menhelyet, és vidd ki sétálni azt a kutyust, akin először megakad a tekinteted.

Varázsital
Igyál gyömbérteát. Néhány friss vagy szárított gyömbérdarabot tegyél forrásban lévő vízbe, és rövid ideig hagyd állni, majd kortyolgasd el.

Új környezet
Nem arra gondoltunk, hogy azonnal költözz másik lakásba, hiszen a jelenlegit is feldobhatod néhány egyszerű kiegészítővel, díszítéssel.

Régi ismerősök
Mikor beszéltél utoljára a régi barátaiddal, esetleg iskolatársaiddal? Keresd meg őket. Biztosan nagyokat nevettek majd, ha előkerülnek a régi történetek.

Zene, zene, zene
Biztosan van olyan dal, amelynél mindig felhangosítod a rádiót. Ne sajnáld megvenni CD-n, így annyiszor hallgatod meg, ahányszor csak akarod. Ettől garantált a jobb kedv.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük